Răspuns :
Răspuns:
a) Între Mg și H₂SO₄ are loc o reacție chimică, numită reacție de substituție, fiindcă Mg, substanță simplă, element chimic, înlocuiește hidrogenul din substanța compusă H₂SO₄.
Mg + H₂SO₄→ MgSO₄ + H₂↑
b) Gazul degajat, H₂ se pune în evidență cu ajutorul experimentului:
-se pun în eprubetă câteva grame de Mg (este solid). Se adaugă, câțiva mL de soluție diluată de H₂SO₄. Se observă formarea de bule. Este H₂ gaz, care se degajă, trecând prin soluție spre gura eprubetei. Se apropie un chibrit aprins de gura eprubetei.
Se va auzi o pocnitură, apare o flacără albăstruie și apoi apar picături de lichid pe pereții eprubetei. Explicația acestor fenomene este reacția de combinare a H₂ cu O₂ din aer, provocată de căldura chibritului aprins. Este numită și reacția de ardere a H₂ cu O₂ din aer. Se degajă de căldură. H2 arde cu o flacără albăstruie. Vaporii de apă, H₂O, formați, condensează pe pereții reci ai eprubetei, sub formă de picături de apă lichidă. Fenomenele descrise se reprezintă prin:
2H₂ (gaz) + O₂ (gaz) → 2H₂O(gaz) + Q(căldură) / ardere
H₂O (gaz) răcire → H₂O (lichid) / condensare
c) masa sării formate de 3 g de Mg=? Sarea formată este sulfat de magneziu, MgSO₄. Notăm masa de MgSO₄ cu X (g). Se află prin calcul stoechiometric aplicat la ecuația reacției dintre Mg și H₂SO₄.
Mase atomice, extrase din tabelul sistemului periodic, A:
A: Mg=24, H=1; O=16; S=32 / g/mol atom
Masa moleculară, M, la MgSO₄:
M MgSO₄= A Mg + A S + 4.A O=24+32+4.16=24+32+64=120 g/mol
Calcul stoechiometric
3g Mg..........................X,g, MgSO₄
Mg + H₂SO₄ → MgSO₄ + H₂↑
24g/mol Mg..............120g/mol MgSO₄
X,g, MgSO₄= 3g .120/24=15 g
R: 15 g de MgSO₄
Explicație: