Citește fragmentul de mai jos, din romanul Matilda de Roald Dahl, și răspunde apoi la întrebări.

„Domnișoara Honey și Matilda se întâlniră la poarta școlii și străbătură tăcute Strada Mare din sat. […] Domnișoara Honey mergea încet, astfel încât fetița să poată ține pasul cu ea fără să alerge, iar pe drumeagul de țară era o liniște deplină. Orășelul rămăsese undeva în urmă. […] Mergeau pe cărarea aceea brăzdată de șanțuri adânci, uscate de soare, pășind cu mare băgare de seamă, ca să nu-și scrântească picioarele. În afară de câteva păsărele care ciripeau în aluniș, nu se vedea altă vietate.


— Locuiesc într-o căsuță simplă, țărănească, zise domnișoara Honey. Nu te aștepta la cineștie- ce. Aproape c-am ajuns. […]



Matilda văzu că înaintea lor se întindea o cărăruie de pământ, care ducea spre o căsuță minusculă, de cărămidă. Era o casă așa de mică, încât mai degrabă părea făcută pentru păpuși decât pentru oameni. Cărămizile din care fusese construită erau acum vechi, decolorate și aproape sfărâmicioase. Avea un acoperiș cenușiude tablă și un horn mic, iar în partea din față se vedeau două ferestruici. Niciuna dintre ele nu era mai mare decât o coală de ziar și era limpede că asta era toată casa – nu avea etaj. De-o parte și de alta a cărării creșteau în voie buruieni sălbatice, urzici și tufe de mure. Casa era adăpostită sub crengile unui stejar enorm. Crengile lui mari păreau să ascundă și să îmbrățișeze această colibă, ferind-o, în același timp, de restul lumii. […]


Matilda rămase în urmă. Deodată, i se făcuse teamă de locul acela. I se părea ciudat și departe de oraș, un loc cu totul fantastic, parcă de pe alt tărâm. Era ca o ilustrație din poveștile Fraților Grimm sau ale lui Andersen. Era casa în care un sărman tăietor de lemne locuia împreună cu Hänsel și Gretel și unde stătea bunicuța Scufiței Roșii, dar era și casa celor șapte pitici, și a celor trei ursuleți, și a tuturor acestor personaje. Era, pur și simplu, căsuța din povești.“


Precizează tema descrierii.

Notează trei substantive comune, din penultimul paragraf al textului, care se referă la casa descrisă. Analizează- le menționând genul, numărul și felul articolului.

Transcrie un subiect simplu și unul multiplu, ambele exprimate prin substantive comune.

Precizează părțile de vorbire prin care sunt exprimate atributele evidențiate cu galben în text.

Ce denumesc substantivele proprii din ultimul paragraf al textului?

Completează în caiet tabelul dat, notând trăsăturile casei descrise ce rezultă din următoarele pasaje:

Pasajul din text Trăsăturile casei

„…căsuță minusculă, de cărămidă. Era o casă așa de mică, încât mai degrabă părea făcută pentru păpuși decât pentru oameni.“

„Cărămizile din care fusese construită erau acum vechi, decolorate, aproape sfărâmicioase.“

„Era ca o ilustrație din poveștile Fraților Grimm sau ale lui Andersen.“

Transcrie cinci atribute care se referă la casa domnișoarei Honey.

Identifică o personificare din text.

Descrie în 8 – 10 rânduri casa domnișoarei Honey.


Am novoie urgentttt !Va roggggg!


Răspuns :

Răspuns:

1.Casa domnisoarei Honey

2caramizile=subst.c, gen f, nr pl, art h le

un horn= subs com, gen n, nr sg, art neh un

un acoperis=subst com, gen m, nr sg, art neh un

3Oraselul

buruieni,urzici,tufe

4nu ai spus

5nume de scriitori si personaje

6minuscula, de caramida, veche, ca din povesti

7minuscula, taraneasca, veche, din povesti, de caramida

8sa ascunda si sa imbratiseze aceasta coliba, ferind-o, in acelasi timp, de restul lumii

9                       casa domnisoarei honey

casa d-soarei honey era mica, taraneasca, cu caramizi vechi, decolorate si sfaramiciose.Avea niste ferestre cat o coala de ziar, un horn mic si un acoperis de tabla.In jur erau buruieni, iar langa casuta, un stejar, parca viu, care iubeste si protejeaza casuta de ochi lacomi si cruzi ai lumii.

Explicație: