[tex](1- \frac{5}{3}) ^{2} [/tex] x[tex] \frac{3}{2} [/tex] . Eu am facut asa [tex](1- \frac{25}{9} ) x \frac{3}{2} = \frac{-16}{9 } x \frac{3}{2} = \frac{8}{3} .[/tex] Unde am gresit??

Răspuns :

deci ai asa
(1-5/3)²=1²-2·1·5/3+(5/3)²=1-5/3+25/9
(faci numitor comun pe 9) ai ajungi la 
(9-30+25)/9=(-21+25)/9=4/9
si atunci ai 
4/9·3/2=3/2
in primul rand (a-b)²=a²-2ab+b² deci
(1-5/3)²
fiindca nu ai necunoscuta faci calculul din paranteza si apoi ridici la patrat
[(3-5)/3]²=(-2/3)²=4/9
4/9 .3/2 =2/3(dupa ce faci simplificari)