Răspuns :
Răspuns:
Balada „Miorita” este o capodopera a literaturii populare romanesti, „este cea mai frumoasa epopee pastorala din lume” dupa afirmatia lui Alecu Russo, cel care a descoperit-o. Ea a fost publicata de Vasile Alecsandri in volumul „Poezii populare ale romanilor” (1852).
Balada populara este o specie a genului epic, care prezinta o intamplare din trecutul indepartat sub forma unei actiuni simple, cu un numar mic de personaje, prezentate de obicei in antiteza si in care realul se impleteste cu fabulosul.
Desi opera literara „Miorita” este o imbinare ingenioasa de elemente epice ,lirice si dramatice, ea apartine genului epic, avand trasaturile lui specifice.
Autorul anonim isi exprima indirect ideile si sentimentele prin intermediul actiunii si al personajelor.
Intamplarile relatate sunt situate in timp si spatiu ca in orice opera epica. Actiunea se petrece toamna ,in momentul transhumantei, intr-un spatiu de o frumusete neasemuita: „Pe-un picior de plai /Pe-o gura de rai”.
Chiar daca unele dinte intamplari sunt ipotetice, ele se constituie in subiect al unei opere literare. In expozitiune se prezinta locul si timpul actiunii, precum si personajele-cei trei ciobani care vin din regiuni diferite.
Intriga cuprinde complotul urzit de ciobani si destainuit de mioara stapanului ei. Odata cu desfasurarea actiunii, intamplarile trec din planul real intr-un plan fantastic in care totul se afla sub semnul eventualitatii. Balada se transforma intr-un monolog liric prin care sunt exprimate dorintele testamentare. Ciobanasul o roaga pe miorita sa-i indeplineasca ultimele dorinte: sa fie ingropat de cei doi ciobani, sa-i puna la cap fluierele dragi, sa ascunda celorlalte oi moartea sa si sa le-o infatiseze ca pe o nunta de proportii cosmice.