Răspuns :
Răspuns:
Adolescentii care petrec prea mult timp pe internet sunt de doua ori si jumatate mai predispusi sa sufere de depresie decat cei care folosesc internetul moderat, indica un studiu realizat in China, citat de Reuters. La cercetare au participat 1.041 de adolescenti cu varste cuprinse intre 13 si 18 ani, care nu aveau stari depresive la debutul investigatiilor.
Dintre acestia, peste 940 navigau moderat pe internet, 62 au fost identificati ca internauti patologici si doi au fost considerati internauti "grav patologici", indica Reuters. Starea psihica a tinerilor a fost evaluata din nou, noua luni mai tarziu. Rezultatele arata ca tinerii care au utilizat internetul in mod necontrolat si nerational sunt de 2,5 ori mai predispusi la depresie decat internautii normali.
Folosirea excesiva a internetului – intre cinci si mai mult de zece ore pe zi – se manifesta la tineri prin stare de agitatie, atunci cand nu se afla in preajma unui computer, si lipsa interesului pentru interactiunile sociale, arata cercetatorul Lawrence Lam, coautor al studiului, alaturi de Zi-wen Peng de la Sun Yat-Sen University's School of Public Health din Guangzhou.
"Unii petrec mai mult de zece ore pe zi pe internet. Acestia sunt intr-adevar utilizatori problematici si manifesta un comportament adictiv", afirma acesta. "Ei nu se pot gandi la altceva decat la internet, se simt agitati daca nu intra pe net dupa o perioada scurta in care au stat departe de computer. Nu simt dorinta sa se intalneasca cu prietenii, nu participa la reuniunile de familie si nu vor sa petreaca timp cu parintii si fratii lor".
"Rezultatele sugereaza ca tinerii care initial nu sufereau de nici o afectiune psihica, dar au folosit excesiv internetul, pot dezvolta depresie, ca o consecinta a acestui comportament". Depresia poate aparea ca urmare a lipsei de somn si stresului provocat de jocurile online, a explicat prof. Lam, citat de Reuters.
Acesta este primul studiu care a avut in vedere utilizarea patologica a internetului ca o posibila cauza a depresiei. Un studiu anterior sugera ca depresia ar putea fi un factor de risc pentru dependenta de internet, iar alte doua studii asociau depresia si dependenta de internet, fara sa poata afirma cu certitudine care dintre ele este cauza si care este efectul.
Explicație: