UN REFERAT LA TEMPLE SI PIRAMIDE ACUM AM 5 DE FACUT VA DAU COROANA SI CE VRETI VOI CONT DE JOC PLS​

Răspuns :

Răspuns:

Piramidele egiptene sunt construcții vechi de piatră în formă piramidală situate în Egipt.

Numărul de obiecte identificate ca piramide egiptene variază de la 118 la 138 (conform datelor din noiembrie 2008)[1][2]. Cele mai multe dintre piramide au fost construite ca morminte pentru faraonii din regatele antice și mijlocii[3]. Cele mai vechi piramide cunoscute sunt în Saqqara. Cea mai veche este piramida lui Djoser, construită de arhitectul Imhotep, în perioada 2667-2488 î.Hr.[4][5]

Templul (latină templum) este un edificiu religios, un lăcaș sfânt, sacru, unde sunt venerați în funcție de religie diferite zeități. Aceste credințe au existat deja în perioada neolotică fapt atestat de descoperirile arheologice.

Etimologia termenului provine din limba etruscă, de unde a fost preluat în limba latină. Termenul nu definea la început la grecii antici o clădire ci numai un altar unde se aduceau jertfe zeilor. Templul apare ulterior, cu ritualurile specifice, apreciind după vechime competența templului. Reședința zeilor în credințele antice, cum ar fi la greci era „Muntele Olimp”, la alte popoare era cosmosul, preocupările zeilor fiind considerată asemănătoare cu cea a oamenilor. Pentru credincioși vizitarea unui templu era o întâlnire cu zeul căruia îi era închinat templul. Viața oamenilor devine tot mai legată de templu, acesta devenind un loc pentru comerț, de învățare și căutări filozofice pentru înțelegerea universului.

Explicație:

Marile piramide ale dinastiei a IV-a reflecta forta si grandoarea autoritatii faraonului.

Marea Piramida a lui Keops, avand dimensiunile de 142 m inaltime si latura de 428 m si fetele perfect orientate spre cele patru puncte cardinale, era inconjurata de strazi cu mastabale. Considerata zona rezervata, a primit numele de Orasul Piramidei.

Piramidele de mici dimensiuni, templele funerare si mormintele particulare, mormintele hipogee (sapate in stanca), mormintele rupestre de monarhi vor fi construite din abundenta in cadrul arhitecturii din Imperiul Vechi.

Planul templului cuprindea spatii cu destinatie precisa, compartimente subordinate rigorilor cultului, distribuirea incaperilor respectand gradual ritualul sacru. Intrarea era flancata de doi piloni si permitea patrunderea in curtea interioara. Aceasta era mobilata cu altare si statui de cult. Urma apoi marea sala hipostila, adica sala prevazuta cu multe coloane, care sustineau lespezile plafonului. Legatura cu sanctuarul o faceau mai multe sali successive care aveau inaltimea micsorata treptat si luminarea tot mai slaba. Ele serveau pastrarii obiectelor de cult necesare serviciului religios si creau ambianta misterioasa. La capatul sirului de Sali se afla sanctuarul, capela cu plan patrat sau dreptunghiular, de mici dimensiuni, cu acoperis propriu. Aici era spatiul sacru, Sfanta Sfintelor, care pastra statuia zeului protector. Statuia era scoasa din templul sau in timpul procesiunilor si sarbatorilor.