Pancreasul este o glandă mixtă
a. Precizaţi alcătuirea pancreasului producător de hormoni

b. Precizaţi hormonii pancreasului si efectul unuia la alegere


Răspuns :

Răspuns:

Pancreasul este un organ cu rol de glanda mixta, exocrina si endocrina. Pancreasul exocrin (aproximativ 98% din masa lui) secreta suc pancreatic ce ajunge in duoden si participa la digestia alimentelor. Pancreasul endocrin (aproximativ 2% din masa lui) este format din insulele Langherhans ce secreta patru hormoni si anume insulina, glucagonul, somatostatinul si polipeptidul pancreatic.

Insulina sau "hormonul antidiabetic" este singurul hormon cu actiune hipoglicemianta din organism, a carei secretie de catre celulele B beta a insulelor Langherhans este discontinua, pulsatila si oscilatorie. Putem spune ca este secretat in paralel cu valorile glicemiei din plasma.

Fara acest hormon, organismul se afla in imposibilitatea de a converti alimentele consumate in energie utilizabila. Imediat dupa consumarea produselor alimentare, o parte din alimente sunt defalcate in glucoza - principala sursa de energie a organismului. Pancreasul raspunde la cresterea cantitatii de zahar din sange, prin secretarea de insulina.Majoritatea celulelor din organism contin receptori ai insulinei, care ajuta la asimilarea acesteia la nivelul celulei. Odata ce insulina ajunge in interiorul celulei sunt activati alti centri receptori, ce permit glucozei sa intre in celula si sa furnizeze energia necesara pentru mentinerea functionalitatii si vietii.Ce funcție îndeplinește pancreasul?

Pancreasul are două funcții principale: secreția exocrină și secreția endocrină. Cea exocrină este indispensabilă pentru procesarea digestivă a alimentelor și esențială pentru funcționarea sistemului digestiv; secreția endocrină este implicată în funcționarea sistemului endocrin.

 

Secreția exocrină, esențială pentru procesarea alimentelor consumate, se realizează prin structuri mici, cunoscute sub numele de acini glandulari, care sunt secretate în intestin și se varsă prin ductul Wirsung. Produsul final în secreția exocrină este sucul pancreatic, un lichid format dintr-un set de enzime (lipaza, amilaza, etc.) esențiale pentru digestie.

  

Secreția endocrină se realizează prin celule endocrine grupate în insulele Langerhans. Celulele endocrine sunt împărțite în celule alfa, celule beta și celule delta. Celulele alfa sunt implicate în secreția de glucagon (hormonul hiperglicemic); celulele beta sunt implicate în secreția de insulină (hormonul hipoglicemic); și, la final, celulele delta sunt implicate în secretarea hormonului somatostatină, prin care poate fi monitorizată activitatea celulelor