Răspuns :
La d sper ca e un intreg si 5/6 ca nu am vazut bine. Bafta multa!:))
Răspuns:
[tex]\frac{7}{10}+\frac{7}{9} * \frac{27}{35} = \frac{7}{10}+\frac{1}{1} * \frac{3}{5} = \frac{7}{10}+\frac{3}{5}=\frac{7}{10}+ \frac{6}{10}=\frac{13}{10}[/tex]
Explicație : 7/9 * 27/35 --- > am împărțit mezii și extremii prin 9, respectiv 7.
7/10 + 3/5 --- > am adus la numitorul comun
[tex]\frac{5}{14}+\frac{3}{8} * \frac{16}{21} = \frac{5}{14}+\frac{1}{1} * \frac{2}{7}= \frac{5}{14}+\frac{2}{7} = \frac{5}{14}+\frac{4}{14}=\frac{9}{14}[/tex]
Explicație : 3/8 * 16/21 --- > am împărțit mezii și extremii prin 8, respectiv 3.
5/14 + 2/7 --- > am adus la numitorul comun
[tex]\frac{5}{12} -\frac{8}{21} *\frac{7}{16} =\frac{5}{12} -\frac{1}{3} *\frac{1}{2} = \frac{5}{12} -\frac{1}{6} = \frac{5}{12} -\frac{2}{12} = \frac{3}{12} =\frac{1}{4}[/tex]
Explicație : 8/21 * 7/16 --- > am împărțit mezii și extremii prin 7, respectiv 8.
1/3 * 1/2 --- > am înmulțit
5/12 - 1/6 --- > am adus la numitorul comun
3/12 --- > am adus la forma cea mai simplă
[tex]1+\frac{3}{5}*1\frac{5}{6} = 1+\frac{3}{5} * \frac{6*1+5}{6}=1+\frac{3}{5}*\frac{11}{6}=1+\frac{1}{5}*\frac{11}{2}= 1+\frac{11}{10}=\frac{10+11}{10}=\frac{21}{10}[/tex]
Explicație : 1 întreg și 5/6 -- > am aplicat formula ( Î * î + D ) / Î
3/5 * 11/6 --- > am împărțit extremii prin 3 și am înmulțit
1 + 11/10 --- > am adus la numitorul comun
Explicație pas cu pas: