Răspuns :
Aurora Boreala
Aurora Boreala este unul dintre cele mai spectaculoase jocuri de lumini vazute in natura. Este usor sa fii captivat de frumusetea fenomenului, cu valuri de lumina albastre, verzi, rosii, sau mov, plimbandu-se pe cer. Aceste lumini sunt indicatori ca pamantul ne salveaza viata, protejandu-ne de radiatiile solare.
Aurora Boreala este cauzata de interactiunea campului magnetic al Pamantului cu particule incarcate electric (electroni si protoni) proveniti din soare.
Ce este campul magnetic al pamantului?
Cand te joci cu un magnet, vei putea observa ca atunci cand te apropii cu magnetul de un alt magnet, o parte a magnetului este mai atrasa decat cealalta. Acest lucru se intampla din cauza fortei de magnetism, unde atomii incarcati care au un numar de electroni si protoni diferiti, sunt atrasi catre partea magnetului cu acelasi tip de incarcatura si se resping spre zonele ce au aceeasi incarcatura.
Pamantul este de fapt un magnet enorm cu o parte pozitiva magnetica si o parte magnetic negativa. Partea pozitiva este Polul Sud iar partea negativa este Polul Nord. Campul magnetic al Pamantului se schimba la cateva milioane de ani. Daca am trai milioane de ani si am avea urmari un compas, am observa ca in momentul schimbarii polilor directiile pe compas vor fi inverse.
Magnetismul Pamantului este generat la adancime in miezul planetei. Miezul Pamantului este impartit in doua parti principale: partea solida, plina de fier si nichel si miezul lichid extern. Miscarea acestor zone genereaza un camp electric datorita frecarii acestor imense cantitati de metal-lichid. Magnetismul practic erupe pe la poli in forma de bucle ce coboara dupa aceea spre Pamant spre polul opus.
Se creeaza un fel de bula, numita magnetosfera, ce imprejmuieste Pamantul si actioneaza ca un scut impotriva radiatilor solare. Magnetosfera nu este o sfera perfecta din cauza ca este supusa unei forte masive a vanturilor solare.
De ce apare pana la urma Aurora Boreala?
Acum ca stim ca Pamantul are un camp magnetic, putem sa vedem ce se intampla in momentul in care soarele devine violent. Soarele “trage” cu un fel de material incarcat numit “ejectii coronale de masă”, iar de multe ori acestea au orientarea spre Pamant.
Aceste ejectii ar distruge orice forma de viata de pe Pamant, dar cu ajutorul magnetosferei de care precizam mai devreme acest lucru nu se intampla, pentru ca un procent enorm din radiatiile ejectiilor sunt respinse inapoi in cosmos. Asa ca acest atac si respingere de radiatii stau la baza Aurorii Boreale.
De ce are diverse culori?
Aurora Boreala ce se observa in Nordul Europei poate fi observata intr-o multime de culori, datorita gazelor ce sunt aflate la altitudini diferite. Verdele semnifica oxigenul ce se regaseste pana la altitudinea de 240 de kilometri, rosul – oxigenul ce se regaseste mai sus de 240 de kilometri, Albastrul ce se observa este al nitrogenului de pana la 100 de kilometri altitudine, iar movul/violet al nitrogenului regasit la peste 100 de kilometri altitudine.
Campul magnetic este foarte important. Putem observa ce s-a intamplat cu planeta vecina Marte. Cu miliarde de ani in urma, Marte si-a pierdut campul magnetic, astfel vanturile solare au maturat pur si simplu atmosfera acestuia si orice sursa de apa aflata pe planeta. Astazi, Marte are o atmosfera foarte rarefiata si o suprafata foarte uscata.
Unde se mai regaseste Aurora Boreala?
Pamantul nu este singurul loc din sistemul solar unde se regasesc aceste jocuri de lumini. La o scara mult mai mare, Aurora Boreala se formeaza pe Jupiter si Saturn, cu valuri de lumina mai mari ca Pamantul insusi.
Daca suntem destul de norocosi sa vedem o Aurora Boreala, ne vom gandi nu doar la spectacolul minunat de lumini, ci si la cat de aproape suntem de aceste forte mortale cosmice. Magnetosfera Pamantului este cheia vietii asa cum o stim, si fara ea vom ajunge sa avem o planeta moarta si goala precum Marte.
CE SUNT LUMINILE NORDULUI?
Luminile Nordului, cunoscute si sub numele de Aurora Borealis, apar atunci cand particulele solare se ciocnesc cu gazele din atmosfera. Acest lucru produce un spectacol de lumini colorate care poate dura minute sau chiar zile la un moment dat si in anumite locuri.
Un fapt mai putin cunoscut este faptul ca aurora poate fi vazuta atat in emisferele nordice cat si in cele sudice.
In emisfera nordica, luminile nordului sunt cunoscute ca „Aurora Borealis” iar in emisfera sudica, acestea sunt cunoscute ca „Aurora Australia” sau „Luminile Sudului”.
Este acelasi fenomen natural, in apropierea polilor planetei.
Sper c a te-am ajutat!