Turbeculoza pulmonara (cauze manifestări mod de prevenire

Răspuns :

Răspuns:

Cauze: Tuberculoza este cauzata de bacteria Mycobacterium tuberculosis. Infectia se raspandeste prin calea aeriana. Acest tip de transmisie inseamna ca, atunci cand un pacient cu tuberculoza expira, tuseste sau stranuta, picaturi mici de lichid care contin bacili tuberculari sunt eliberati in aer. Aceasti bacalici poate fi luati in pasajele nazale si plamanii unei persoane sensibile din apropiere. Dupa inhalare, bacilii tuberculari pot ajunge la saculetele mici de respiratie din plamani (alveolele), unde sunt preluate de celule numite macrofage. Bacilii se inmultesc in aceste celule si apoi se raspandesc prin vasele limfatice catre ganglionii limfatici din apropiere. Uneori bacilii se deplaseaza prin vasele de sange catre organe indepartate.

Manifestari: Stadiul primar al tuberculozei nu cauzeaza simptome. Atunci cand apar simptome de TBC pulmonar, ele pot include:

Dificultate de respiratie;

Dureri in piept;

Tuse (de obicei cu mucus);

Tuse cu sange;

Transpiratie excesiva, mai ales noaptea;

Oboseala;

Febra;

Pierdere in greutate.

Prevenire: Cateva masuri de precautie, cum ar fi evitarea conditiilor supraaglomerate si nesanitare, va pot ajuta sa evitati contatul cu bacteria infectioasa. Insa cea mai imporanta si eficienta metoda de prevenire este vaccinarea: vaccinul numit BCG (Bacillus Calmette-Guérin, numit dupa dezvoltatorii sai francezi).

Răspuns:

Cauza principală a tuberculozei este Mycobacterium tuberculosis, un bacil aerob, imobil.

Principalele manifestari clinice sunt tusea (la inceput seaca, apoi productiva) si febra. Pot aparea si alte simptome, cum ar fi pierderea in greutate, transpiratia nocturna.

Cea mai importanta masura de prevenire a trasmiterii tuberculozei pulmonare este diagnosticarea cat mai precoce a cazurilor de boala existente si tratarea lor cu chimioterapice antituberculoase eficiente.

Conditiile de igiena, aerisirea corecta a spatiilor de locuit sau a celor in care mai multe persoane isi desfasoara activitatea, buna functionare a instalatiilor de ventilatie pot contribui la reducerea trasmiterii bolii, prin reducerea numarului nucleilor de picatura.

Explicație: