Răspuns :
Răspuns:
Explicație pas cu pas:
x^2 + 3x + a = 0
-2 este solutie
(-2)^2 +3*(-2) + a = 0
4 - 6 + a = 0
-2 + a = 0
a = 2
__________________
x^2 + 3x + 2 = 0
Δ = 9 - 8 = 1
x1 = (-3 + 1)/2 = -1
x2 = (-3 - 1)/2 = -2
Răspuns:
Vom folosi relatiile lui Viete.
Dupa cum stii, formula generala a unei ecuatii de gradul al doilea este:
[tex]ax^{2} +bx+c[/tex], radaciniile fiind [tex]x_{1}, x_{2}[/tex] in cazul acesta.
Comform relatiilor lui Viete, [tex]S=x_{1}+x_{2}=-\frac{b}{c} P=x_{1}*x_{2}=\frac{c}{a}[/tex], unde S este suma, iar P reprezinta produsul.
Ecuatia de gradul al doilea se mai poate scrie, avand in vedere S si P, si ca [tex]x^{2} -Sx+P[/tex].
x^2+3x+a=0
Vom face un sistem:
[tex]\left \{ {{-2+x_{2}=-\frac{3}{a} } \atop {-2x_{2}=a } \right.[/tex]
[tex]\left \{ {{-2+x_{2}=-\frac{3}{-2x_{2}} } \atop {-2x_{2}=a } \right.[/tex]
[tex]\left \{ {{-2+x_{2}=\frac{3}{2x_{2}} } \atop {-2x_{2}=a } \right.[/tex]
[tex]\left \{ 4x_{2}^{2} -4x_{2}-3=0 } \atop {-2x_{2}=a } \right.[/tex]
Vei rezolva prima ecuatie de gradul al doilea din sistem.