Răspuns :
Răspuns:
-Pancreatita este o afectiune ce consta in inflamarea pancreasului. Desi majoritatea cazurilor de pancreatita reprezinta forme usoare ale bolii, exista numeroase situatii in care boala poate ameninta viata pacientului. Ca majoritatea bolilor, pancreatita poate exista in forma acuta si cronica.
-Pancreatita acuta se dezvolta brusc si este cea care aduce pe cei mai multi pacienti in sala de urgente. Este o afectiune destul de frecventa, care, din fericire, poate fi complet vindecata.
-Pancreatita cronica apare de obicei ca urmare a unui episod de pancreatita acuta si se manifesta ca o inflamare progresiva a glandei.
-boala poate fi cauzata de:
traumatisme abdominale
administrarea unor medicamente cu potential toxic
transmiterea ereditara
operatii efectuate gresit (precum unele manevre endoscopice)
-Principalul simptom al pancreatitei este o durere abdominala puternica la nivelul epigastrului, ce poate iradia „in bara” (in hipocondru), dar si catre zona posterioara. Durerea poate fi insotita de:
greata
varsaturi
diaree
transpiratie rece
febra
accelerare pulsului (intre 100 si 140 de batai pe minut)
-pancreatita acuta poate sa aiba un debut brusc, violent. O criza de pancreatita poate fi declansata si daca bolnavul consuma o cantitate considerabila de alcool sau chiar si o masa copioasa, bogata in grasimi.
-Durerea poate fi accentuata si de miscari rapide si energice, tuse sau chiar de o respiratie profunda. De asemenea, agravarea bolii poate duce bolnavii in stare de inconstienta.