Răspuns:
x=14/5
x=8/5
Explicație pas cu pas:
Desfacem parantezele din modul pentru a simplifica expresia
║3x-1+2x-10║ = 3 Am folosit simbolul ║ pentru modul, nu găsesc în aplicație semnul consacrat pentru modul.
║5x-11║=3
Acum explicităm modulul
║5x-11║ = 5x-11, dacă 5x-11≥0, adică x≥11:5 (1)
║5x-11║ = 11-5x, dacă 5x-11<0, adică x<11:5 (2)
Cazul (1): pentru x≥11:5 avem 5x-11=3, adică 5x=14, x=14:5. Verificăm condiția x≥11:5 - este respectată, avem o primă soluție x=14:5
Cazul (2): pentru x<11:5 avem 11-5x=3, adică 5x=8, x=8:5. Verificăm condiția x<11:5 - este respectată, avem a doua soluție x=8:5