Răspuns :
Răspuns:
Apolodor este unul din cele mai cunoscute personaje de poezie pentru copii din literatura română. Aventurile lui Apolodor, celebrul pinguin călător, au fost imaginate de Gellu Naum în urmă cu mai bine de 60 de ani, publicate pentru prima dată în 1959, dar au rămas la fel de actuale și iubite de toată lumea deopotrivă, bunici, părinți, copii.
M-am bucurat ca un copil când poeziile / cărțile copilăriei mele au fost reeditate pentru copiii generației fiului meu (repetiție intenționată!). M-am bucurat pentru că ador poveștile versificate, pentru că Gellu Naum a fost un scriitor de avangardă, suprarealist și deci textele sale sunt mai mult decât o joacă pentru copii, mai mult decât o povestioară ritmată. Povestea poate fi și ar trebui citită în diversele etape biologice ale omului, atât de copil, cât și de părinte și bunic, deoarece, de fiecare dată, lectura va avea semnificații diferite, datorită informațiilor și puterii de înțelegere acumulate odată cu înaintarea în vârstă.
Călătoriile lui Apolodor sunt călătorii inițiatice, sunt o căutare în sine, în trecut, pentru a vindeca suferințe interioare actuale. În peripluurile sale, Apolodor își dă seama că nu se cunoaște așa cum credea, că nu este chiar cine știa el (află că familia sa nu este în Labrador, ci la Polul Sud), că oamenii nu sunt doar buni, ci că există și oameni răi, necinstiți, și că numai în interiorul nostru găsim resursele necesare ca să le facem față (Apolodor este trimis pe lună cu o rachetă de tâlharii americani, dar reușește să revină în același loc și să îi învingă), că nevoia de cunoaștere este mai mare decât complacerea în binele de moment (în Asia, pinguinul dă, întâmplător, peste o comoară și el se schimbă total, pierzând ani de zile huzurind), dar că prezentul este mai frumos decât iluzia trecutului idilic (deși are parte de o primire călduroasă din partea familiei sale, Apolodor își dă seama că locul său este alături de prietenii lui, de unde a plecat,așa că parcurge drumul înapoi, însă mai matur și mai înțelept).