ce forme de relief sunt in finlanda​

Răspuns :

Răspuns:

Mare parte din geografia Finlandei se explică prin Era Glaciară. Ghețarii aveau grosime mai mare și au durat mai mult în Finoscandia în comparație cu restul Europei. Eroziunea produsă de ele au lăsat peisajul șes, cu puține dealuri și foarte puțini munți. Cel mai înalt vârf muntos, Halti la 1.324 m, se găsește în nordul extrem al Laponiei , pe frontiera cu Norvegia. Cel mai înalt vârf aflat în întregime pe teritoriul finlandez este Ridnitsohkka cu 1.316 m, aflat chiar alături de Halti.

Retragerea ghețarilor a lăsat teritoriul țării cu multe depozite morenice în formațiuni de tip esker. Acestea sunt creste de nisip și pietriș stratificat, pe direcția nord-vest–sud-est, unde se aflau în trecut marginile ghețarilor. Printre cele mai mari dintre acestea se numără trei creste denumite Salpausselkä și aflate în sudul Finlandei. Presat sub enorma greutate a ghețarilor, terenul Finlandei este în ridicare datorită revenirii post-glaciare. Efectul este cel mai pronunțat în jurul Golfului Botnic, unde terenul este într-un proces de înălțare într-un ritm de circa 1 cm pe an. Ca urmare, fostul fund al mării se transformă treptat-treptat în uscat: suprafața țării crește cu circa 7 km² anual.

Ca o reflecta a Scutului Baltic, în partea de est al tarii poate fi regăsit Podișul Maanselka. In aceasta parte al Est-Europei pot fi regasite lacurile Onega si Ladoga, ambele reprezentand doua lacustre, cu dimensiuni imense, care datorita calotei glaciare, au fost modelate extrem de mult. Teritoriul tarii in cea mai mare parte este acoperit cu paduri, astfel numarul terenurilor arabile scade semnificativ. Cel mai frecvent întâlnit tip de roca din aceasta parte a lumii este granitul.

Țara dispune de numeroase lacuri și râuri. Lacurile principale ale tarii sunt legati intre ei cu ajutprul unei retele dense de rauri. Raul cu cea mai lunga dimensiune din Finlanda este raul Kemijoki, cu o lungime de 552 m si Tornionjoki. Printre principalele râuri ale țarii se enumera râurile Oulu, Kemi, Muonio si Tornio, dintre care numai primul poate fi navigat de marile ambarcațiuni.