Răspuns :
Răspuns:
Raportarea senzației și percepției reprezintă, cea mai răspândită modalitate de definire și individualizare a senzației. Punere fata in față a doua mecanisme cognitive reușește să conducă la surprinderea notelor distinctive a fiecăruia dintre ele.
Chiar din aceste definiri apare un mod implicativ de relatie in sensul ca daca nu exista senzații nu poate apărea percepția
deosebiri:
Spre deosebire de senzații care reflectă doar însușiri separate , percepția se referă la obiecte in totalitatea însușirilor date unitar și integral.
asemănări:
ambele semnalează însușiri concrete, intuitive au că produs imagini primare, pentru că ele reprezintă rezultatul imediat al acțiunii stimulului asupra analizatorilorilor
atât senzațiile cat și percepțiile redau însușiri concrete ale obiectelor și fenomenelor, in condițiile acțiunii directe a acestora asupra analizatorilor.
Explicație:
perceptii-reprezentari
ca și percepțiile, reprezentările sunt imagini unitare și schematice.. percepția se produce în absența obiectului iar reprezentarea se produce în prezența acestuia. între percepții și reprezentări exista o relație de interdependență.
deosebiri
între percepții și reprezentări sunt și deosebiri marcante.
chiar daca reprezentarea este posibilă numai după ce în prealabil a existat percepția, ea este primul proces de cunoaștere în care subiectul cunoscător nu mai este dependent de obiect.
o alta deosebire este este selectivitatea mult mai accentuată a reprezentării.