▪︎Comentați poezia "Sara pe deal" de Mihai Eminescu.
Ajutooor, vă rog frumos.


Răspuns :

Sara pe deal” este un poem al dorului de dragoste, al visului pur, al aspiraţiei spre ideal. Mânat de dor, eul liric îşi imaginează – înaintea experienţei – povestea de iubire trăită în mijlocul unei naturi care filtrează şi potenţează sentimentul

Răspuns:

Tema poeziei

Tema poeziei o constituie aspirația poetului pentru o dragoste ideală, o poveste de dragoste ce se imaginează într-un cadru natural rustic. Ideea poetică ilustrează intensitatea iubirii, dorinţa celor doi îndrăgostiţi de a fi fericiţi prin trăirea deplină a sentimentului, fapt ce înalță dragostea la valori cosmice, universale, prin puternice şi profunde accente filozofice.

Semnificatia titlului

Titlul poeziei este specific pastelului şi precizează timpul “sară” şi locul “pe deal”, care constituie cadrul natural în care urmează să se manifeste iubirea.

Sara pe deal este construită pe mai multe planuri, uman/natural, terestru/celest, vizual/auditiv. Poezia oferă o perspectivă circulară asupra spațiului descris.

Dragostea da poetului o sensibilitate sporita pentru lucrurile din jurul sau. Tematic, Sara pe deal este poemul dorului de dragoste, al visului pur. E visul tanarului abia iesit din adolescenta care aspira spre ideal. Manat de dor, de o pornire adânca venita din sine, el își imaginează – incinta experienței – poveste iubirii, pe care o trăiește ca pe o dorința aprinsa si statornica.

Compozițional poezia este o idila cu puternice note de pastel, prin care se realizează un deplin echilibru intre planul erotic si planul naturii. Organizarea ei compozițională urmareste sa sugereze raportul de consoana dintre cele doua realități,  prin încadrarea stării de suflet în starea naturii. Pentru aceasta, poetul insista mai întâi asupra planului descriptiv, apoi in ultimele doua strofe, pune accentul pe spectacolul erotic, refăcând un fragment din ceremonialul cunoscut al perechii eminesciene.

Explicație: