Răspuns :
Explicație:
Uniunea Europeană își propune:
să promoveze pacea, valorile europene și bunăstarea cetățenilor săi
să ofere libertate, securitate și justiție fără frontiere interne
să asigure o dezvoltare durabilă bazată pe o creștere economică echilibrată și pe stabilitatea prețurilor, să mențină o economie de piață deosebit de competitivă care să favorizeze ocuparea integrală a forței de muncă și progresul social și să protejeze mediul
să combată excluziunea socială și discriminarea
să încurajeze progresul tehnic și științific
să consolideze coeziunea economică, socială și teritorială și solidaritatea între statele membre
să respecte diversitatea culturală și lingvistică a popoarelor sale
să creeze o uniune economică și monetară a cărei monedă să fie euro.
Instituții transparente și democratice
UE face în continuare eforturi pentru ca
instituțiile sale să fie mai transparente și mai democratice. Deciziile sunt luate în cel mai transparent mod posibil și luând în considerare interesele cetățenilor.
Parlamentul European, ai cărui membri sunt aleși prin vot direct, a fost învestit cu noi prerogative, iar parlamentele naționale joacă acum un rol mai important, participând la procesul decizional alături de instituțiile europene.
UE respectă și principiul democrației reprezentative: cetățenii săi sunt reprezentați direct la nivelul Uniunii în Parlamentul European, în timp ce statele membre sunt reprezentate în Consiliul European și în Consiliul Uniunii Europene.
Cetățenii europeni sunt încurajați să contribuie la viața democratică a Uniunii exprimându-și opiniile cu privire la politicile UE pe parcursul elaborării acestora sau sugerând îmbunătățiri ale reglementărilor și politicilor în vigoare. Inițiativa cetățenească europeană le oferă cetățenilor posibilitatea de a se implica și mai mult în politicile care le afectează viața. De asemenea, pot depune plângeri și adresa întrebări cu privire la aplicarea dreptului UE.