Răspuns :
Răspuns:
Am avut privilegiul de a vă cunoaște la Consulatul General al României din New York, cu câteva săptămâni înainte de a pleca în misiunea diplomatică pe care președintele Donald Trump v-a încredințat-o în România, și m-am bucurat să vă revăd la Biserica “Sf. Maria” din Woodside, Queens, în mijlocul Comunității Române din New York, unde ați vorbit și în limba română.
Fiind republican și susținător al președintelui Trump, cunoșteam greutățile întâmpinate din partea democraților din Congresul SUA după nominalizarea dvs. și eforturile depuse de câțiva membri marcanți ai Comunității Române din New York pentru a-l convinge pe senatorul democrat de New Jersey, Bob Menendez, să dea un vot decisiv pentru confirmarea Dvs. în funcție.
Vă adresez această scrisoare în dubla calitate de cetățean și jurnalist român și american care urmărește cu atenție viața politică, social-economică și culturală din țara mea de origine, România, dar și pe cea din țara de adopție, Statele Unite. Iubesc ambele țări deopotrivă, căci România este locul unde m-am născut și am fost educat, iar America mi-a întins o mână într-un moment dificil al vieții mele. Pentru asta îi voi fi mereu recunoscător.
Dar să trec la subiectul acestei scrisori.
Domnule ambasador,
Consider că recentele dvs. ieșiri publice, partizane față de actuala putere din România și lipsite de o cunoaștere profundă a realităților românești, nu sunt compatibile cu misiunea încredințată de către președintele Donald Trump.
Am sperat că încheierea mandatului fostului ambasador Hans Klemm, trimis de președintele democrat Barack Obama, și numirea unui republican în funcția de ambasador al SUA la București va produce o schimbare a comportamentului diplomaților americani față de România, în sensul neamestecului – fie și la nivel declarativ – în treburile interne ale unei țări membre a Uniunii Europene și a Alianței Nord-Atlantice, cum este cazul României. Sunteți avocat și cred că aveți cunoștință de Convenția de la Viena, încheiată la 18 aprilie 1961, care stabilește clar limitele în care se poate pronunța/exprima un diplomat acreditat într-o țară străină.
Despre așa-zisa luptă anticorupție în România, de care păreți atât de preocupat, consider că anchetele și pedepsele ar trebui să înceapă de la vârf, nu să fie o perdea de fum în spatele căreia se ascund infracțiuni nesemnalate în intervențiile dvs. Am să vă dau doar câteva exemple, pe care le urmăresc cu atenție de mai mulți ani. Conform unei hotărâri judecătorești definitive și irevocabile, președintele României, dl Klaus Iohannis, a obținut două imobile în Sibiu prin fals și uz de fals! Ancheta în cazul decesului muzicianului Theo Peter a fost mușamalizată și vinovatul (american) a scăpat nepedepsit!
Doi foști ambasadori americani în România, dnii Nicholas Taubman
și Mark Gitenstein, sunt acuzați că au participat la mega-escrocheria Microsoft, în care statul român a fost păgubit cu zeci de milioane de euro (cu complicitatea unor înalți demnitari români – inclusiv a fostului președinte Traian Băsescu!). Dosarele Fondul Proprietatea, Microsoft sau EADS, (băgate sub preș de “regina luptei anticorupție” – Laura Codruța Kovesi) și mai nou traficul de carne vie românească de la Deveselu și Kogălniceanu au miros urât, domnule ambasador! Dacă adăugăm mizeria lăsată de clanul democrat Biden în Ucraina, după un model similar celui din România, avem răspunsul la întrebarea: despre ce luptă anticorupție vorbiți?!
Domnule ambasador,
În finalul acestui mesaj, îmi permit să vă întreb dacă Departamentul de Stat, Congresul SUA și actualul președinte Donald Trump, pe care l-am susținut personal în campania prezidențială din 2016, au cunoștință despre marile dosare de corupție în care au fost (sau sunt) implicați înalți oficiali americani și români. Cât despre intervențiile Dvs. publice, consider că ele alimentează sentimentul antiamerican în România și aduc un deserviciu relațiilor dintre cele două țări prietene și partenere. Mi-am permis să fac aceste observații din dorința de a contribui cu un punct de vedere la o evaluare corectă a modului în care vă implicați – poate cu cele mai bune intenții – într-o chestiune sensibilă cum este anticorupția, care îi privește deopotrivă atât pe români cât și pe americani!