Răspuns :
Răspuns:
La puține zile după moartea lui Gheorghe Gheorghiu-Dej, în 1965, Nicolae Ceaușescu preia funcția de secretar general PMR (PCR mai târziu).
După preluarea acestei funcții, Nicolae Ceaușescu schimbă numele țării din Republica Populară Română în Republica Socialistă România.El a reușit să dețină în paralel, cele mai importante funcții în stat și în 1974 să fie “ales” în funcția de președinte al statului.
Dezvoltarea României în perioada 1965-1989
În această perioadă România a devenit relativ independentă din punct de vedere economic față de U.R.S.S.
Până în 1980 România avea una dintre cele mai mari rate de acumulare a capitalului din lume.
România era printre cei mai mari producători din lume de produse petroliere finite, oțel, locomotive, avioane și instalatii petroliere, producția industrială din anul 1970 fiind de 100 de ori mai mare decât cea din 1945.
În această perioadă au fost dezvoltate foarte multe proiecte cum ar fi: hidrocentralele Porțile de Fier I și II, canalul Dunăre-Marea Neagră, peste 100 de hidrocentrale, multe rafinării și unități de prelucrare a minereului, proiectul centralei nucleare de la Cernavodă, rețeaua de metrou a Bucureștiului și multe altele.
Datorită aplicării unor noi metode, producția de cereale s-a dublat față de anul 1960, același lucru întâmplându-se și cu producția la hectar.
Efectele Comunismului asupra României
Industrializarea puternică a României a avut loc în detrimentul mediului inconjurator, poluarea ajungând la cote alarmante.Anii ’80 au fost cei mai grei ani pentru populația României. Nicolae Ceaușescu a devenit obsedat de achitarea datoriei externe a României și astfel a instituit o serie de măsuri de austeritate cum ar fi:
– a redus importurile.
– a crescut exportul in detrimentul populatiei.
– a raționalizat alimentele de bază (acest lucru a fost făcut din cauza faptului că “oamenii de știință” din acea vreme au considerat că românii mănâncă prea mult și că pentru o viață sănătoasă trebuie să urmeze “sfaturile și dieta” P.C.R.).
– combustibilul, energia electrica și termică erau pe bază de rație.
– populația era controlată și intimidată de către Securitate care înregistra convorbirile telefonice și urmarea orice mișcare a populației prin rețeaua vastă de informatori (se crede ca 1 din 3 români a fost informator).
După aproape 10 ani de chinuri România a reusit sa plateasca datoria externă și în 1989 Ceaușescu a anunțat că România nu mai are datorii către alte țări.
La mai puțin de un an după acest anunț a avut loc revoluția din 1989, soții Ceaușescu fiind condamnați la moarte și executați rapid în urma unui proces pe care nu l-ar fi putut caștiga în condițiile respective.
Sunt multe speculații pe această temă, dar politica nu face subiectul articolului meu și nici al site-ului.
Astfel, s-a incheiat perioada de 44 de ani în care am fost sub conducere comunistă (1945-1989).