Răspuns :
Cred că tuturor ni s-a spus, cel puțin o dată în viață, să citim, că e bine să citim.
Argumentele pe care le-au adus părinții sau profesorii noștrii sunau cam așa: „Cititul îți dezvoltă vocabularul.”, „Cititul te informează.”, „Cititul îți pune mintea la contribuție.” etc.
Dintre toate, argumentul care îmi place cel mai mult este:„Cititul te face să reflectezi asupra propriei vieți”. Sunt de părere că această afirmație este cât se poate de corectă, pentru că, până la urmă, cărțile sunt scrise de oameni, noi fiind tot oameni. De cele mai multe ori, nu cunoaștem personal autorii cărților pe care le citim, dar adesea ajungem să le dăm dreptate sau să descoperim părticele din propria viață în scrierile respective. Aflând ce evenimente s-au petrecut în viața unor personaje închipuite, vedem că viețile noastre nu sunt chiar așa de unice și că noi putem să trăim întâmplări asemănătoare cu alți oameni.
Uneori, autorii cărților își pun sufletul pe tavă, exprimându-si propriile opinii. În acest fel, ei reușesc să îi facă pe cititori să simtă că nu sunt singuri. De asemenea, ei contribuie la formarea de opinii proprii ale cititorului.
Diferite cărți ne creează păreri diferite și ne fac să simțim stări diferite. Astfel, ele ne determină să ne înțelegem gusturile mai bine.
Așadar, cărțile sunt o reflecție asupra noastră, fiind căi de cunoaștere a sinelui.