Model de argumentare pentru opera lirică​

Răspuns :

Răspuns:

Model de argumentare la genul liric:

Explicație:

În opinia mea, opera.. de..apartine genului liric în care autorul își exprima în mod direct sentimente, trăiri, gânduri, iar autorul creează imagini artistice cu ajutorul figurilor de stil.

În primul rand, apar mărci lexico-gramaticale ale prezentei eului liric: verbe la persoana l:(exemple) și forme pronominale la persoana l:(exemple).

În a doilea rand autorul are un limbaj artistic creând imagini artistice: (exemple), cu ajutorul figurilor de stil: (exemple)

În concluzie, trăsăturile mai sus prezentate justifica încadrarea textului suport în genul liric.

Sper ce te-am ajutat:)

Buna! Iti fac dupa poezia ,,Lacul,, de M. Eminescu.                                                  Genul liric cuprinde totalitatea operelor literare in versuri sau in proza, in care se dezvaluie, prin vocea eului liric, complexitatea lumii interioare si viziunea unica despre lume si despre viata, in mod direct, acestea fiind filtrate prin prisma subiectivitatii autorului. Operele literare care se incadreaza in acest gen se numesc opere lirice.

     Poezia ,Lacul,, de ,,Mihai Eminescu,, este un text liric pt ca intruneste toate notele definitorii ale acestui tip de discurs literar.

     In primul rand, tema constituie dorinta arzatoare a eului liric, aflat in ipostaza indragostitului de a-si implini iubirea. Titlul operei literare contine un element al cadrului natural -lacul- in jurul caruia graviteaza toate celelalte elemente: nuferi, o barca, maluri, trestii, luntre si vantul. Cu acest element natural care da titlul poeziei incepe textul liric, dar il si incheie totodata, conferind simetrie operei literare. Lacul apare personificat, vibrand la unison cu sentimentele indragostitului, cu zbuciumul sau sufletesc. Așadar, se realizeaza o comuniune perfecta intre om si natura.

        In al doilea rand,orice opera lirica se remarca prin expresivitatea limbajului asigurata de imaginile artistice alcatuite cu ajutorul figurilor de stil.  Poezia incepe cu imaginea feerica, edenica a lacului, realizata prin epitetele cromatice ,,lacul codrilor albastru,, , ,,nuferi galbeni,, , ,,cercuri albe,, .

Acestea creeaza o imagine vizuala deosebit de sugestiva a lacului, element natural care devine un refren al textului. Personificarile sunt destul de frecvente, acestea avand rolul de a prelua zbaterile eului liric aflat in ipostaza indragostitului.

      Pe de alta parte, modul de expunere dominant este monologul liric, dovada fiind si marcile lexico-gramaticale exprimate prin prin pronume si verbe la pers I ,,eu trec,, ,,ascult,, . Acestea sugereaza ideea ca textul este o confesiune prin care vocea eului liric isi exprima dorinta arzatoare de a fi in apropierea persoanei iubite.

      In plus, elementele  de prozodie confera textului muzicalitate, armonie, echilibru, elemente specifice acestui gen literar. Poezia este structurata in cinci catrene, cu rima incrucisata imperfecta, ritm trohaic si masura scurta de opt silabe.

     In concluzie, avand in vedere toate particularitatile enuntate, consider ca poezia ,,Lacul,, de Mihai Eminescu apartine genului liric.

Sper ca te-am ajutat