Răspuns :
Răspuns: doina este o opera literara a genului liric , in versuri , care are autor anonim, se transmite din generatie in generatie , prin viu grai iar prin intermediul ei se transmit sentimente puternice si profunde specifice poporului roman , precum dorul, jalea, tristetea , dragostea.
Opera adaugata in volumul „cantece de dragoste si dor „ este o doina populara deoarece prezinta totalitatea particularitatilor acesteia atat la nivel formal cat si de continut .
Un prim argument este ca opera data este o doina populara de dor care are ca tema trecerea ireversibila a timpului , dorul de a merge pe lunca marcata de monologul confesiv , mod de expunere predominant . A ceasta nu are autor cunoscut , fiind o opera anonima marcata de caracterul anonim , specific doinelor populare . Prezenta eului liric este semnalata de marcile lexico-gramaticale ale subiectivitatii : forme verbale la persoana 1 : sa stau , forme verbale la persoana a 3 a : se culca , stie , forme pronominale : mea . Aceasta nu are autor cunoscut , viziunea eului liric fiind marcata de caracterul confesiv , doina avand mai multi autori .
Un alt argument il constiituie faptul ca expresivitatea populara este redata de procedeele artistice care contureaza si mai mult sentimentele de dor ale eului liric indurerat . Repetitia , figura de stil predominanta in doinele populare : cine are dor pe vale/cine are dor pe lunca , si noaptea cat ii de mare / si noaptea cat ii de lunga care contureaza sentimentele profunde ale eului liric indurerat si legatura dintre om si natura .
Muzicalitatea este redata de elementele de prozodie : ritmul trohaic , rima : imperecheata , masura versurilor de 7 silabe (cate stele sunt pe cer ).
In incheiere , in urma celor enumerate mai sus , opera adaugata in volumul „ cantece de dragoste si dor „ apartine genului liric speciei doina populara .
p.s : daca am cateva greseli gramaticale , m am grabit cand am scris , sper sa te ajute ! :)