Răspuns :
Răspuns:
Explicație pas cu pas:
E(x)=(2x+3)^2-(2-x)(2+x)-5x^2-12x
= 4x^2 + 12x + 9 - (4 - x^2) - 5x^2 - 12x
= 4x^2 + 12x + 9 - 4 + x^2 - 5x^2 - 12x = 5
E(x) = 5, deci nu depinde de valorea lui x
E(2020) = 5
Răspuns:
E(x)=(2x+3)^2-(2-x)(2+x)-5x^2-12x
E(x) =4x^2+12x+9-4+x^2-5x^2-12x
E(x)=5x^2-5x^2+12x-12x+9-4
E(x)= 5
E(x)=E(2020). O rezolvare simpla ar fi ca E(x) =5, este un număr și nu este egal cu nici o forma a necunoscutei x, adică rezultatul lui E(x) nu este influențat în nici un fel de x.
Însă putem și afla prin calcul matematic E(2020).
E(2020)= (2×2020+3)^2-(2-2020)(2+2020)-5×2020^2-12×2020
E(2020)=4043^2-(-2018)×2022-
5×2020^2- 24240
E(2020)= 4043^2- (-4080396) -
5×2020^2-24240
E(2020)= 4043^2+ 4080396-
24240+ 5×2020^2
E(2020)=4043^2+4056156-5×
2020^2
E(2020)= 16345849+4056156-
5×4080400
E(2020)= 20402005- 20402000
E(2020)= 5
Rezulta ca: E(x) =E(2020)=5
Explicație pas cu pas: