Răspuns :
Răspuns:Utile
Caminul Tau Arta, Cultura BancuriCariera Cazare Ungaria CulinareCuriozitati Destinatii Vacanta DiverseFashion Filme Frumusete GeografieHoroscop Istorie Legislatie LiteraturăMesaje Sarbatori P S I Protectia MunciiSanatate Sport Stiati CaTelefoane Utile Timp Liber Traditii
Referat despre contributii romanesti la dezvoltarea stiintei
Back
Cercetarile oamenilor de ştiinţă români s-au finalizat prin descoperiri şi invenţii valoroase care au atras recunoaşterea lumii ştiinţifice internaţionale. Oamenii de ştiinţă şi inginerii români au descoperit sau invendat soluţii originale, care au dobândit utilizare la nivel mondial. În general, savanţii şi inginerii români din prima jumătate a secolului al XX-lea s-au format ca intelectuali în universităţile din ţară, dar şi din Europa Occidentală, desfăşurându-şi activitatea înconjuraţi de nume mari ale ştiinţei la nivel internaţional. Spre deosebire de perioada actuală, marea majoritate a savanţilor români au revenit în ţară, după absolvirea studiilor în străinătate.
- în matematică s-au remarcat: Spiru Haret, Dan Barbilian si Gheorghe Ţiţeica.
- în medicină se remarcă o listă lungă de contribuţii şi cercetări româneşti, care s-au bucurat de recunoşterea internaţională: Victor Babeş (1854-1926) a întemeiat la nivel mondial bacteriologia (ştiinţa care se ocupă cu studiul bacteriilor). El a descoperit microorganismele Babesia şi corpusculii Babeş-Negri. Ioan Cantacuzino (1863-1934) s-a remarcat prin studiile de imunologie, descoperind metode de vaccinare antiholerică. Medicul Nicolae Paulescu a descoperit în anul 1921 insulina artificială, folosită în tratarea diabetului. Constantin Parhon (1874-1969) a fost recunoscut la nivel mondial pentru cercetările din domeniul endocrinologiei. Unul dintre mai renumiţi savanţi români este medical George Emil Palade (1912-2008), specialist în biologie celulară, laureate al Premiului Nobel pentru medicină în anul 1974, cercetările sale asupra structurii celulei umane. A părăsit România în anul 1946, studiind în SUA. Ana Aslan (1897-1988) a rămas cunoscută pentru fondarea geriatriei şi gerontologiei, două ştiinţe conexe, care studiază procesul îmbătrânirii umane. Ea a inventat un produs Gerovital, recunoscut pentru calităţiile sale.
- în biologie s-au remarcat: Grigore Antipa, Emil Racoviţă (1868-1947) care a pus bazele ştiinţei numite biospeologie (ştiinţa care studiază formele de viaţă din peşteri) şi primului institut de biospeologie din lume la Cluj-Napoca. Un alt mare biolog roman a fost Grigore Antipa, fondatorul Muzeului de Istorie Naturală din Bucureşti şi a dioramei, care a revoluţionat expunerea muzeală
- în geografie s-a remarcat: Simion Mehedinţi.
-în fizică savantul Gogu Constantinescu a pus bazele sonicităţii
Oamenii de ştiinţă români s-au remarcat şi în domeniul ingineriei şi al aeronauticii. Astfel, Traian Vuia a construit primul avion care s-a ridicat de la sol prin forţa motorului său în 1906 la Paris realizând astfel, primul zbor mechanic. Henri Coandă a realizat primul avion cu reacţie din lume expus la Paris în anul 1910. Aurel Vlaicu a realizat primul avion de construcţie metalică şi sistemul de răcire al cilindriilor motorului.
În domeniul constructiilor civile s-a remarcat inginerul Anghel Saligny, care între anii 1890-1895 a construit podul de peste Dunare de la Cernavodă, care la data respectivă era cel mai lung din Europa (3850 m).
Tag-uri : referat despre contributii romanesti la dezvoltarea stiintei, contributii romanesti la dezvoltarea stiintei, referat istorie, referate istorie, referat despre contributii romanesti la dezvoltarea stiintei, contributii romanesti la dezvoltarea stiintei, referat istorie, referate istorie.
Explicație: