Răspuns :
Răspuns: Propunere de rezolvare
A) Ionizarea acizilor, este cunoscută sub numele de disocierea acidului HA, în ionii componenți H⁺- proton și A⁻- anion, rest acid, când este dizolvat în soluția sa apoasă diluată. Este practic o reacție a acidului cu apa, prin care se cedează apei, ionul de H⁺ (proton) , *din formula sa chimică*, rezultând ionul H₃O⁺ (hidroniu, sau protonul hidratat), după teoria protolitică (reacții chimice în soluție apoasă, cu transfer de protoni, H⁺).
Dar, nu toți acizii cunoscuți, cedează apei, toți ionii de H⁺ din compoziția lor chimică; aceasta depinde de tăria legăturii chimice dintre: H-nemetal, în hidracizi și H-O din radical acid din oxiacizi.
Reacțiile de ionizare cerute sunt:
B1)-HCl, are un singur H, și în soluția apoasă, cedează total ionul H⁺, apei; el ionizează total. De aceea este un acid tare:
HCl + H₂O → H₃O⁺ + Cl⁻
acid1tare baza0 acid tare0 baza conjugată1 slabă
n moli HCl = n moli H₃O⁺= n moli Cl⁻
B2)-HCN are un singur H. Reacția de cedare a protonului, nu este totală, are loc până la un moment, când se stabilește echilibrul chimic, caracterizat prin constanta de echilibru, în funcție de concentrațiile molare la echilibru, Ka HCN/ CN⁻
Reacția de ionizare este:
HCN + H₂ O ↔ H₃O⁺ + CN⁻ , Ka
B3) H₂CO₃, are doi ioni H⁺ (acid dibazic), pe care îi cedează pe rând apei, ionizarea sa are loc în două etape, numite trepte de ionizare. Reacțiile chimice de cedare protoni apei, nu sunt totale, au loc până la un moment, când se stabilește echilibrul chimic. De aceea este un acid slab.
H₂CO₃ + H₂O ↔ H₃O⁺ + HCO₃⁻ , Ka1
HCO₃⁻ + H₂ O ↔ H₃O⁺ + CO₃²⁻ , Ka2
Ionul carbonat acid, HCO₃⁻ are caracter amfoter, funcționează ca acid, respectiv bază, față de apă.
B. Ionizarea bazelor, este cunoscută sub numele de disociere a bazei BOH în ionii componenți: B⁺cation și HO⁻, sub acțiunea apei, când este în soluții apoase diluate. În realitate are loc o reacție chimică, prin care baza acceptă protoni de la un acid, într-un număr egal cu numărul de grupări HO (sau ioni HO⁻).
B1) NaOH, are o singură grupare HO, ionizarea sa este totală, în ionii Na⁺ și HO⁻. Este o bază tare.
NaOH + n H₂O → Na⁺. n H₂O + HO⁻
sau:
NaOH aq→ Na⁺ aq + HO⁻aq, aq= apă
baza tare1 acid slab1 baza tare2
B2) NH₃ gaz dacă este dizolvat în apă, acceptă un proton H⁺ de la apă, H₂O, fiindcă N din NH₃, are electroni neparticipați. Reacția nu este totală, este o reacție reversibilă, deci . NH₃ este o bază slabă:
:NH₃ + H₂O ↔ NH₄⁺ + HO⁻, Kb NH₃/ NH₄⁺
bază1slabă acid0 acid1 baza0tare
V-am prins mai multe explicații, pentru a vă face o idee, despre ce procese au loc la ionizarea bazelor și a acizilor, în apă. Nu am vrut să fie doar niște ecuații chimice.
Explicație: