Răspuns :
Salut !
❁❁❁❁❁
╔════════❀
Frații Jderi îl prezintă pe domnitorul Moldovei, Ștefan cel Mare, ca fiind un personaj fundamental. Acea epocă glorioasă din istoria Moldovei poartă peceta autorității lui Vodă, figura providențială pentru îndreptarea rosturilor cârmuirii și așezarea tării între hotarele ei firești. Atunci când domnitorul se află în ipostaza de personaj absent, domină istoria, precum un spirit tutelar omniprezent, ce coordonează faptele supușilor, ale oamenilor Măriei Sale, cu aceeași forță ca și când ar fi de față.
Ștefan cel Mare este înzestrat cu putere protectoare, înțelepciune, spirit justițiar, măiestrie militară, capabile să dea sens acțiunilor sale, să insufle ordine celor pământești, în planul uman, dar și în planul cosmic. Ștefan a ajuns pentru popor un personaj legendar, autoritate necontestată, admirată și temută în aceeași măsură. Știindu-i firea vulcanică și aspră, oamenii tresar de înfiorare, dar dau de înțeles că în împrejurări acest vodă nu poate fi decât un om blajin. Înainte de apariția efectivă, personalitatea domnului se proiectează într-o aură mitică.
Portretul fizic, cu numeroase detalii, sugerează și câteva trăsături interioare: „ obrazul ars proaspăt de vântul ușor de primăvară ”, „ ras, cu o mustață ușor cărnuțită ”, „ o puternică strângere a buzelor și o privire verde, tăioasă ”. Privirea denotă dârzenie, iar statura, deși scundă, emană măreție: „ Cei dinaintea sa, opriți la zece pași, păreau că se uită la el de jos în sus ”.
╚════════❀
★ Câteva detalii despre personaje ★
1. Ce sunt personajele ?
- Personajele sunt ipostaze prin care scriitorul își exprimă în mod indirect gândurile, sentimentele, atitudinea, în opera epică sau dramatică;
2. Care sunt tipurile de personaje ?
- după locul ocupat în operă: principale, secundare, episodice, figurante;
- după semnificația morală: pozitive, negative;
- după modul în care sunt construite: individuale, colective;