Răspuns :
Răspuns:
Poezia „Oaspeții primăverii” de Vasile Alecsandri este o operă lirică în versuri, în care este conturat un tablou din natură, datorită procedeelor artistice, a motivelor literare și a numeroaselor substantive însoțite de adjective, care sunt folosite de către eul liric pentru a-și exprima direct gândurile, sentimentele și ideile față de tabloul descris.
Pastelul este o specie a genului liric în care poetul descrie un tablou din natură cu ajutorul imaginilor artistice, figurilor de stil și motivelor literare, care compun armonizarea planului terestru cu cel cosmic. Eul liric își transmite în mod direct sentimentele față de peisajul conceput în versuri.
În primul rând, poezia este un pastel, deoarece este descrisă venirea primăverii prin numeroasele adjective folosite, prin numeroasele figuri de stil, precum epitetele „cer albastru”, „copilaşii veseli”, „lungă ciripire”, „raze aurite”; personificările „primăvara cu sânu-i de verdeaţă”, „cerul şi pământul preschimbă sărutări”; comparația „cercuri line (…) rapide ca gândul”; enumerația „În lume-i veselie, amor, sperare, viaţă” și inversiunile „în cercuri line zboară”, „În aer ciocârlia", dar și prin imaginile artistice, precum cele vizuale „În fund, pe cer albastru, în zarea depărtată,/La răsărit, sub soare, un negru punct s-arată!”, „În aer ciocârlia”, „Pe crengile pădurii un roi de păsărele”; motorii „El vine, se înalţă, în cercuri line zboară”, „Şi pe deasupra bălţii nagâţii se-nvârtesc” și auditive „vesele cântări” și „lungă ciripire”.
În al doilea rând, poezia aparține speciei pastel datorită temei naturii, iar peisajul prezintă elementele spațiului aerian: „cer albastru”, „cocostârcul”, „ciocârlia”, „nagâții” și elementele spațiului terestru: „copilașii veseli”, balta, „pământul”, care reprezintă motive literare (cuvinte-cheie), folosite cu scopul de a contura tema. Eul liric își exprimă direct sentimentele față de cadrul natural prin onomatopeea (interjecția) „Ah!”, arătându-și astfel entuziasmul pe care i-l provoacă venirea primăverii.
Totodată, poezia este împărțită în patru strofe, cu număr fix de patru versuri și elementele de versificație ale poeziei sunt rima împerecheată și măsura de 13-14 silabe, iar modul de expunere este descrierea.
În concluzie, datorită procedeelor artistice și temei naturii, conturată de motivele literare, poezia „Oaspeții primăverii” de Vasile Alecsandri, în care este descris un tablou deosebit de primăvară, aparține speciei lirice pastel.