Răspuns :
Explicație:
Personajul literar este o persoana imaginara, o proiectie fictiva a umanului intr-un text literar epic, avand rolul de a exprima indirect viziunea autorului asupra realitatii.
Mosneagul din fragmentul selectat din opera literara "Orb sarac" de M. Sadoveanu este personaj principal, deoarece este prezent pe tot parcursul actiunii, iar celelalte graviteaza in jurul sau.
In primul rand, mosneagul se remarca ca fiind orb, deoarece naratorul personaj prezinta un cadru demonstrativ acestuia" Batranul e orb, pare a-l trage baba dupa franghioara". Alte modalitati de caracterizare directa sunt vagi, fapt care predispune la descoperirea intregii sale personalitati prin mijloace indirecte. De exemplu, stilul vestimentatiei arata o buna caracteristica a lui "Orbul era si el imbracat ca toti muntenii, cu palarioara neagra si strai al, iar cojocelul il tinea numai pe umeri" - de aici se remarca stilul de vestimentatie popular, de la sat, ilustrand tipologia omului simplu si rural. Pe parcursul dialogului intre orb si negustorul Lipsca, se observa o mica caracterizare directa realizata de personaj, acela ca orbul e sarac, dar si intelept dupa cunostintele sale "Acest orb sarac are, dupa cate vad, destula intelepciune".
In al doilea rand, portretul sau moral, este surprins din limbaj si atitudine:"Femeia venea inainte, omul ceva mai indarat, cu capul putin inaltat si parand a asculta cu mare luare-aminte zvoana si glasurile de la focul nostru" - ilustreaza abilitatea de a fi un bun ascultator si atent, in conditiile in care vaz nu are, sau "Cand se simti aproape, orbul se opri, numai baba mai facu cativa pasi catra foc." - are simtul mai dezvoltat decat cel normal.Insusirile predominante care-l intrepatrund sunt intelepciunea, atentia, si modul in care isi impresioneaza interlocutorii cu darul sau intelectual.
In concluzie, personajul are trasaturi aparte, specifice unui om de la sat si unic in ceea ce priveste intelepciunea care cu greu se regaseste printre alti oameni.