proiect despre promovarea romaniei


Răspuns :

Dezvoltarea turismului atât ca modalitate de petrecere într -un mod placut si instructiv a timpului liber, cât si ca activitati prestatoare de servicii solicitate în diverse etape ale unei calatorii turistice, reprezinta una dintre caracteristicile civilizatiei actual e, cu largi perspective de evolutie, fiind concomitent consecinta si cauza unor mutatii economice, sociale, culturale si de mediu. De aceea pentru a releva situatia actuala a turismului românesc, importanta acestei activitati în cadrul societatii românest i contemporane, vom aborda turismul pe plan economic,
social-cultural si ecologic, încercând sa prezentam valentele multiple ale acestuia si locul ocupat de el in viata economico -sociala a României.
Prin turism se înţelege, în primul rând, ansamblul de activităţi prin care omul îşi petrece timpul liber călătorind în altă localitate sau ţară pentru a vizita oameni şi locuri, monumente şi muzee, pentru a-şi îmbogăţi cunoştinţele generale, pentru a se distra şi a face sport, pentru odihnă sau tratament etc., iar în al doilea rând industria creată pentru satisfacerea tuturor serviciilor solicitate de turişti la locul de destinaţie, la un înalt nivel calitativ, şi în condiţiile protecţiei şi conservării resurselor turistice, în special, şi a mediului înconjurător, în general.
Turismul în România se concentrează asupra peisajelor naturale şi a istoriei sale bogate. Numărul de turişti este în creştere, ajungând în prezent la aproximativ 6-7 milioane pe an, iar această activitate devine o sursă tot mai importantă de venit. Economia românească e caracterizată de un potenţial uriaş pentru turism.
Turismul influenteaza modul de viata al locuitorilor si actioneaza în vederea largirii orizontului lor spiritual, încurajând pastrarea elementelor traditionale, eliminând tendintele de uniformizare si generalizare, favorizând pastrarea identitatii socio-culturale si asumarea unei personalitati distincte ce individualizeaza turismul românesc în cadrul turismului mondial.
În plan social activitatea turistica are un impact pozitiv, evidentiat prin cresterea sansei sociale si profesionale, prin crearea de noi locuri de munca, atât în serviciile turistice, cât si în infrastructura generala, aparitia unor locuri de munca sezoniere, ma i ales pentru tineri si femei, asigurarea progresului social, de crestere a curateniei si igienei publice, a confortului general în localitatile turistice si prin scaderea diferentelor dintre categoriile socio-profesionale în ceea ce priveste veniturile realizate.
În procesul de dezvoltare a industriei turistice în tara noastra se impune adoptarea unor masuri care sa impulsioneze dezvoltarea turismului bazat pe calitatile mediului înconjurator si contributia acestuia la protejarea, îmbunatatirea si valorificarea rationala a acestor însusiri.
Astfel, respectarea acestei relatii de conditionare reciproca mediu înconjurator-turism devine o conditie esentiala, pentru dezvoltarea eficienta a turismului si a industriei turismului.