Răspuns :
Răspuns:
Explicație:
Din galeria celor mai importante personalități istorice din perioada recentă face parte și ultimul lider comunist român, Nicolae Ceaușescu; cel care a cunoscut treptat, atât o perioadă de popularitate, cât și de decadență care s-a încheiat cu o condamnare la moarte prin împușcare, atât pentru el, cât și pentru soția sa, Elena Ceaușescu. „Geniul din Carpați”, așa cum era adesea numit în cercurile comuniste din străinătate, s-a născut la 26 ianuarie 1918 în satul Scornicești din județul Olt într-o familie de țărani cu 10 copii, fiind neglijat de părinții care se ocupau cu întreținerea familiei. După ce termină cele patru clase primare, acesta se angajează ca ucenic de cizmar unde intră în contact cu ceea ce înseamnă comunismul, preluând diverse idei și fiind împins de la spate în săvârșirea unor misiuni conspirative și ilegale de către Alexandru Săndulescu. Alexandru Săndulescu a fost un membru activ al PCR care era în același timp angajatorul viitorului președinte al României.
Începând cu 1933 Ceaușescu se înscrie în Uniunea Tineretului Comunist din România, aflată în ilegalitate. La scurt timp este arestat datorită agitațiilor și scandărilor de tip comunist din cadrul unor greve. Deși este pus rapid în libertate, Siguranța îl cataloghează drept un „agitator comunist periculos”. Trei ani mai târziu este arestat din nou, de data asta la Doftana, din cauza faptului că s-a descoperit că Nicolae Ceaușescu împreună cu un comunist polonez au încercat să coaguleze grupurile comuniste de pe teritoriul României. În detenție îi întâlnește pe viitorii membrii importanți ai partidului: Vasile Luca, Chivu Stoica, Gheorghe Gheorghiu-Dej, Gheorghe Apostol. Deși a fost eliberat la timp, în 1940 este arestat din nou, de data aceasta la Jilava. În perioada de scurtă libertate a cunoscut-o pe cea care urma să-i fie soție Elena Petrescu. Pornind de la relația lor din această perioadă s-au născut o serie de legende urbane cu privire la întâlnirile acestora din timpul detenției.
După încheierea celui de-al Doilea Război Mondial situația a fost favorabilă comuniștilor care au ieșit din ilegalitate la cererea Moscovei, mai mult chiar, aceștia au început să facă parte din structurile de conducere a țării, având membri nu doar în Parlament, ci și în Guvern, infiltrându-se ușor și în aparatul de supraveghere al statului. Dacă la început Ceaușescu a fost secretar al Uniunii Tineretului Comunist, până în 1950 va deține, pe rând următoarele funcții: subsecretar de stat în Ministerul Agriculturii, ministru adjunct în cadrul Ministerului Apărării Naționale și Șef al Direcției Superioare Politice a Armatei. Datorită funcțiilor pe care acesta le ocupă, se va implica direct în marile evenimente din timpul lui Dej. Face parte din cei care aprobă politica de colectivizare, mai mult chiar urmărește de aproape procesul și intervine cu trupe înarmate atunci când țăranii se opun. O coincidență sau nu, în timpul Revoluției din Ungaria din 1956, Ceaușescu se găsea la Cluj. De acolo va lua măsuri represive împotriva tinerilor studenți români din Cluj, care cuprinși de euforia momentului, scandau împotriva comunismului lozinci dedicate ideii de libertate, de respectare a drepturilor și libertăților cetățeanului.
Prin acțiunile sale și datorită activității intense dedicate Partidului și Statului comunist, odată cu înlăturarea facțiunii moscovite condusă de Ana Pauker, Ceaușescu înaintează în acest cursus honorum comunist devenind în cele din urmă membru deplin al Biroului Politic al Partidului Muncitoresc Român.