Adevarul.
Aceasta notiune a starnit interes deosebit, inca din antichitate. Filosofii au incercat sa defineasca adevarul, oameni de stiinta au murit pentru afirmarea convingerilor lor ( adevarate), iar teologia considera adevarul a fi o fiinta vie, insusire a lui Dumnezeu.
Adevarul, la modul simplu, reprezinta realitatea netrucata. Starea lucrurilor, de fapt. A spune adevarul inseamna a respecta realitatea, dar si a avea o buna perceptie asupra realitatii.
Nicolae Iorga spunea :" o minciuna care poate salva viata unui om este mai presus de toate adevarurile". In romanul Mizerabilii , preotul ia apararea celui ce furase argintaria, mintind pentru a-l salva de la puscarie. Insa tocmai aceasta minciuna determina o schimbare profunda in viata infractorului, care devine om onest, corect. Iata cum, in anumite situatii, a spune adevarul poate avea consecinte negative. Putem spune, asadar, ca adevarul este fundamental, insa respevtarea lui, in situatii limita, este relativa. Un adevar care poate face rau celui de langa tine, trebuie ascuns. Prin asta nu dovedesti lipsa de respect pentru adevar, ci respect si consideratie pentru fiinta umana.