Redactează o compunere de minimum 150 de cuvinte, în care să motivezi apartenența la genul liric a textului dat frumoasa -i de Mihai Eminescu

Răspuns :

Răspuns:

                                                         ♡

 Genul liric cuprinde totalitatea operelor literare scrise în versuri, în care eul creator își exprimă în mod nemijlocit stări sufletești, atitudini și idei, printr-un limbaj artistic sugestiv, care ia forma descrierii și a monologului.

      Textul „ Frumoasă-i ...” de Mihai Eminescu întrunește toate calitățile unei opere lirice, exprimând în mod subiectiv trăirile poetului în relație cu tema naturii.

        Un prim argument îl reprezintă existența eului liric, vocea prin care autorul își transmite sentimentele de nostalgie și de admirație cauzate de natură. Un indicator al lirismului îl reprezintă şi muzicalitatea - originile acestui gen literar trimit, de altfel, către liră, instrument muzical ce acompania, în Antichitate, recitarea poemelor -, potențată în textul eminescian de rima împerecheată, ritmul trohaic și măsura de 8 silabe a versurilor.

   Al doilea argument constă în organizarea textului sub forma descrierii și a  monologului adresat. Caracterul descriptiv este susținut de imaginile vizuale ( ,, Dumbrava cea verde pe mal “ ), aflate în consonanță cu imaginile auditive ( ,, Ascult la a valului cânt “ ), într-o armonie expresivă ce reunește planul spațial, specific naturii ocrotitoare ( motive precum lacul ). Lirismul operei este validat, în egală măsură, de originalitatea şi de sugestivitatea figurilor de stil.  

       Prin urmare, întrucât exprimă sentimente omeneşti profunde, determinate de meditaţia pe tema naturii, într-un limbaj artistic neconvenţional, ce ia forma descrierii şi  a monologului, este cert că textul “ Frumoasă-i “ de Mihai Eminescu aparţine genului liric.