Cine ma poate ajuta va rog frumos(doar B)

Cine Ma Poate Ajuta Va Rog Frumosdoar B class=
Cine Ma Poate Ajuta Va Rog Frumosdoar B class=

Răspuns :

Răspuns:

1.clipa-moment

ciudat-straniu,infricosator

5.-prezenta unui narator;

-prezenta personajelor;

6.Ostasii cumparau mereu mancare de la Minodora deoarece vroiau sa o vada fericita,si chiar daca nu le erau foame sau le erau foame tot luau de la dansa,caci avea un zambet frumos.

B.În opnia mea, titlul operei “Cântecul iubirii” este o metaforă care sugerează frumuseţea poveştii de iubire trăite în tinereţe şi evocate de către personajul moş Costin. Dragostea celor doi tineri fusese plină de pasiune şi entuziasm, tulburându-le sufletul până în profunzimi nebănuite.

      În primul rând,autorul îl descrie pe bătrân ca o apariție de basm.După ce îşi priveşte ,,galeș”fiica,pe Ileana,în lumina trandafirie ca pe o frumoasă din basme,,într-o haină din povești”. Este un moment plin de magie,glasul devine lin,își închide ochii și trece din realitate în trecutul vieții.Este încă fascinat de chipul fetei de odinioară și o descrie asemănând-o cu fata  lui,dar insistă asupra gurii și a ochilor și mai ales a râsului,,îți fura inima”.Timpul trecut este așa de îndepărtat, încât îl hiperbolizează,,potop”. Bătrânul începe să-i descrie o fetişcană, ca ea, pe care o cunoscuse în tinereţe şi care era îndrăgită de multă lume. Deşi trecuse vreme lungă de atunci, el îşi aminteşte clar de tânără, recunoscând că îi furase şi lui inima.

                      În al doilea rând. Moş Costin îi povestește fiicei sale că în acea vreme el era ostaş în Italia, pentru că pe atunci tinerii din oaste erau trimişi în ţări străine şi stăteau acolo zeci de ani. Mulţi plecaseră de tineri de acasă şi s-au întors după foarte mult timp, fiind greu de recunoscut chiar şi de către cei din satul natal. Aşa era lumea,o constatere tristă.

Uimește siguranța felului cum povestește,retrăiește,rememorează,nu pierde niciun amănunt,își amintește că pe fata din Italia o botezase cu nume românesc,Minodora.Cu milă în suflet o revede alergând,ca să câștige ,,de-ale guri”-impresionează verbul,,se sfărâma”:,,milă,tristețea amintirii,iubire ascunsă,dorință de a o reauzi râzând,repetă lăcrimându-i sufletul:,,cum râdea fata aceea,cum râdea”.Timpul povestirii este prezentul folosit în prima parte a textului, timpul povestit este trecutul, concretizat prin forma de imperfect  al verbelor identificate în ultimele alineate, sugerând rememorarea unor fapte petrecute cândva. Personajul-narator ,moş Costin, se confesează prin naraţiunea la persoana I.

            În concluzie,titlul este un cântec al amintirii,al unei iubirii trăite departe de casă,pe meleaguri străine,unde o fată ca din povești i-a oprit pentru o clipă inima.Povestirea este atăt de simplă,încât pare desprinsă dintr-un film cu lumini și umbre,doar ușoarele întreruperi ,redate prin puncte de suspensie, vocea bătrânului curge domol ca în basmele copilăriei.Cuvintele sunt simple aduse dintr-o inimă ce a fost cândva plină de iubire.

Explicație:Cam atat ai postat,2,3,4 nu le-am vazut.