Răspuns :
fragmentul preluat din opera intitulată ”moromeții”, scrisă de marin preda, aparține genului epic, deoarece respectă trăsăturile acestui gen literar: autorul se exprimă în mod indirect, prin intermediul personajelor care sunt antrenate în derularea unor evenimente, într-un anumit timp și spațiu.
în primul rând, se remarcă în acest fragment prezența narațiunii, împletită cu dialogul. narațiunea se face la persoana a treia, prin utilizarea verbelor la persoana a treia: ”îi dăduse”, ”avea”, ”se uitase”, ”sa aibă”, ”îl apucase”, ”îl silise” și a pronumelor la persoana a treia: ”îi”, ”-și”, ”-o”. naratorul este obiectiv.
în al doilea rând, în acest fragment-suport apar personajele boțoghină și fiul său, vatică. aceste personaje sunt implicate în derularea unor evenimente. cei doi poartă o discuție din care se reiese faptul că vatică este îndeajuns de voinic pentru a folosi secera și totodată, grija băiatului pentru sora sa, irina. această secvență este plasată într-un anumit timp, specificat în text: ”în ziua când boțoghină îi dăduse fiului său secera”, spațiul fiind nespecificat.
în concluzie, trăsăturile prezentate anterior susținute cu argumente de pe baza textului, justifică încadrarea fragmentului citat în genul epic.