Răspuns :
Titlul unei opere literare sugerează ideea centrală sau tema abordata făcând referire, printr-o expresie concentrata, la conținutul De idei și de sentimente al textului. Astfel, acesta are caracter anticipativ, facilizand interpretarea semnificațiilor operei de către cititor.
Consider că titlul poeziei " Lasă-mi toamnă " de " Ana Blandiana " sugerează ideea centrală, mesajul textului și anume dorința autorului de a nu pierde pomii verzi, cerul lin, păsări, iarba și ziua.
În primul rând, din punct de vedere structural, este un titlu sintetic fiind alcătuit la nivel morfologic dintr-un verb, un pronume și un substantiv.
La nivel sintactic titlul reprezintă o propoziție simplă care face referire la lăsarea obiectelor naturii de către toamnă.
Din punct de vedere stilistic este un titlu conotativ, expresia indicând un sens figurat și construind o personificare, în jurul căreia se construiește întregul discurs liric.
În al doilea rând, titlul este adecvat conținutului textual și susținut prin figuri de stil și imagini artistice ( epitete : " pomii verzi " , " vântul galben " , " cerul lin " ; personificări : " Uite, ochii mei ți-i dau " , " Arborii-n genunchi plângeau " , " Fulgeră-mi pe frunte mie " ).
De asemenea cuvântul " lasă-mi " se regăsește de mai multe ori în text constituind un laimotiv al poeziei.
În concluzie titlul are caracter rezumativ și sugerează semnificațiile textului, contribuind la receptarea mai ușoară a mesajului artistic de către cititor.