Asemănări și deosebiri dintre organizațiile NATO și OTV !

(Dau coronița pentru 10 asemănări și 10 deosebiri, merci !)


Răspuns :

Explicație:

NATO este o alianță politico-militară, înființată prin Tratatul Atlanticului de Nord, semnat la Washington la 4 aprilie 1949 de SUA, Canada și 10 state europene. În prezent, cuprinde 29 de state membre din Europa și America de Nord.

Alianta este o asociere de state libere, unite prin hotărârea lor de a-si proteja securitatea prin garantii reciproce si relatii stabile cu alte tari.

Scopul esenţial al NATO este de a asigura libertatea şi securitatea tuturor membrilor săi prin mijloace politice şi militare, în conformitate cu Tratatul Nord-Atlantic şi cu principiile Cartei Naţiunilor Unite. În acest sens, art. 4 din Tratatul Nord-Atlantic permite aliaților să se consulte și să coopereze în domenii ce țin de securitate și apărare, în timp ce art. 5 consacră sarcina fundamentală a NATO, și anume apărarea colectivă.   Astfel ”un atac armat împotriva unui aliat din Europa sau America de Nord, este considerat un atac împotriva tuturor”.Teza istoricului Larry Watts poate fi rezumată cam aşa: după dispariţia lui Stalin comuniştii de la Bucureşti au încercat treptat să iasă de sub dominaţia sovietică şi au avut o escaladare a iniţiativelor independente de politică externă, efectul fiind un adevărat război subteran dus de Uniunea Sovietică împotriva României (mai ales prin interpuşi – Ungaria înrolându-se în prima linie). Multe din dezinformările defăimătoare la adresa României îşi au originile în această perioadă. Larry Watts îşi demonstrează teza urmărind evoluţiile României în cadrul Pactului de la Varşovia în principal, dar şi evoluţiile relaţiilor româno-sovietice ca şi iniţiativele de politică externă ale României realizate împotriva recomandărilor de la Moscova.

Pactul de la Varșovia sau Tratatul de la Varșovia, numit în mod oficial Tratatul de prietenie, cooperare și asistență mutuală a fost o alianță militară a țărilor din Europa Răsăriteană și din Blocul Răsăritean, care voiau să se apere împotriva amenințării pe care o percepeau din partea alianței NATO (care a fost fondată în 1949). Crearea Pactului de la Varșovia a fost grăbită de integrarea Germaniei de Vest „remilitarizată” în NATO prin ratificarea de către țările ocidentale a Înțelegerilor de la Londra și Paris. Tratatul de la Varșovia a fost inițiat de către Nikita Hrușciov în 1955 și a fost semnat la Varșovia pe 14 mai 1955.