Răspuns :
Răspuns:
Opera ,,Baltagul" de Mihail Sadoveanu, publicata in 1930, este un roman interbelic, obiectiv, realist-mitic si traditional. Tema rurala a romanului traditional este dublata de tema calatoriei initiatice si justitiare.
1. Elemente de structura si de compozitie a romanului
Titlul: Baltagul (toporul cu doua taisuri) este un obiect simbolic, ambivalent: arma a crimei si instrumentul actului justitiar, reparator.
Perspectiva narativa este obiectiva, naratiunea se desfasoara la persoana a III-a, naratorul omniprezent si omniscient. Al doilea narator este Vitoria, la paratas.
Relatii temporale si spatiale: Timpul este vag precizat, prin repere din calendarul religios: ,,aproape de Sf.Andrei", ,,in Postul Mare", ,,10 martie". Cadrul actiunii este satul de munte Magura Tarcaului, zona Dornelor si a Bistritei, dar si satul de campie, Cristesti, in Balta Jijiei.
Compozitie: saisprezece capitole care pot fi grupate, in raport cu tema calatoriei, in trei parti:I. constatarea absentei si pregatirile de drum; II. cautarea sotului disparut; III. gasirea celui cautat, inmormantarea si pedepsirea faptasilor.
Incipitul/ prologul romanului este o legenda despre ocupatiile si modul de viata al pastorilor si al altor neamuri, pe care o spunea Nechifor. Finalul (epilogul) cuprinde planurile de viitor ale Vitoriei.
2. Statutul social, psihologic, moral etc. al personajului
Personajul principal este Vitoria Lipan, femeia voluntara, munteanca, sotie de cioban si mama autoritara.
3. Trasaturile personajului
Vitoria reprezinta tipul femeii voluntare, fiind un exponent al lumii arhaice, dar si o individualitate, prin insusirile sale: spiritul de razbunare si metodele unui detectiv.
Este o femeie hotarata, curajoasa, lucida. Datorita inteligentei mative si stapanirii de sine, Vitoria reuseste sa reconstituie drumul, sa afle adevarul si sa demaste ucigasii in fata autoritatilor.
Apartinand lumii arhaice, patriarhale, Vitoria transmite copiilor respectul traditiilor si este refractata de notatile civilizatiei.
Sotie iubitoare, porneste hotarata in cautarea barbatului drag.
Personajul complex este realizat prin tehnica basoreliefului si individualizat prin caracterizare directa si indirecta.
4. Opinie
Personajul Vitoria reprezinta tipul femeii voluntare, care porneste intr-o calatorie justitiara, din dragoste pentru sotul disparut.
Deosebiri fata de balada ,,Miorita"
Concluzie
Pentru calitatile ei si datorita calatoriei parcurse in cautarea adevarului reprezantand tipul femeii voluntare, Vitoria Lipan a fost supranumita de criticul Nicolae Manolescu ,,o femeie in tara barbatilor".