Bună ziua.
Învăț muzică în regim de autodidact.
Și deocamdată mă interesează concret, simbol cu simbol, legătura dintre diezii și bemolii puși la începutul portativului după cheia muzicală și după măsura muzicală, mă refer desigur la așazisa armătură muzicală, despre care am citit, dar n-am înțeles cum alterațiile acelea puse în spații și în linii diferite, au efect asupra notelor muzicale care nu se situeaza pe aceleași spații și linii cu ele.
Vă rog să-mi explicați în cel mai elementar nivel cu putință, căci altfel am citit și eu câteceva, dar n-am avut norocul să găsesc lămuririle de care am nevoie.
Vă mulțumesc frumos pentru citirea acestui mesaj.


Răspuns :

Salut. Diezul = un semn de alteratie care urca sunetul cu un semiton (exemplu: Do este o nota nealterata dar daca este pus la armura pe spatiul unde se afla do atunci acest do pe tot parcursul melodiei se canta ca Do diez)

Bemolul = un semn de alteratie care coboara sunetul cu un semiton (exemplu: Sa zicem ca pe linia notei Si de pe portativ la armura se afla un bemol. Nota Si pe tot parcursul melodiei orice Si ar fi poate fi Si de sub portativ sau Si2 deasupra portativului se canta cu bemol)

NU UITA DACA ESTE NOTA MI DIEZ ESTE DEFAPT NOTA FA PENTRU CA

INTRE MI - FA, SI - DO SE AFLA SEMITON