Răspuns :
Salut ! ✿
✽✽✽✽✽
Vulcanul este formațiunea geologică formată din acumularea materialelor rezultate din erupția magmei dintr-un focar situat la adâncime mare în mantă. Magma, printr-o deschizătură a scoarței ajunge la suprafață; acesta sunt cel mai des întâlniți în lanțurile muntoase dar și în largul oceanelor.
Tipuri de vulcani:
- dom vulcanic;
- vulcan-scut;
- stratovulcanii;
- caldeiră;
Fenomenul ieșirii magmei la suprafață este denumit erupție și are loc acolo unde scoarța terestră opune cea mai mică rezistență. Erupția unui vulcan este însoțită de cutremure, erupții de gaze, cenușă, bombe vulcanice ( fragmentele rupte din crater ) și lavă ( vâscozitatea ei diferă după reacția acidă sau bazică a lavei ) care se solidifică prin răcire.
Cel mai mare vulcan din lume este denumit ” Masivul Tamu ” aflat pe fundul Oceanului Pacific însă fiind aflat sub acele oceanului, al doilea cel mai mare vulcan din lume este Mauna Loa (Muntele Lung) din Hawaii, ultima erupție fiind în anul 1984.
Astăzi mai există 1343 vulcani activi. Multe dintre acestea sunt ascunse în oceane și au fost descoperite cu puțin timp în urmă. Din categoria celor mai mari și interesanți vulcani fac parte și:
- Vulcanul Etna - 3350 m din Sicilia, Italia;
- Vulcanul Vezuviu - 1281 m, pe lângă Napoli, Italia;
- Vulcanul Helka - 1488 m în Islanda de Sud;
- Vulcanul Beerenberg - 2277 m în Nordul Norvegiei;
- Vulcanul Grímsvötn - 1725 m în Islanda;
- Creasta vulcanică activă Cumbre Vieja - din Spania;
- Vulcanul Eyjafjallajökull ( ghețar ) - 1666 m în Islanda;
- Vulcanul Teide - 3178 m în Spania;
- Insula Vulcanică Surtsey din coasta de sud a Islandei;