Răspuns :
Răspuns:
Explicație pas cu pas:
(a + 1)/3 = (b + 2)/4
Pentru aceasta proportie scriem produsul mezilor = produsul extremilor
4(a + 1) = 3(b + 2)
cum 4 nu este divizibil cu 3, rezulta ca a + 1 este multiplu de 3
la fel, cum 3 nu este divizibil cu 4, rezulta ca b + 2 este multiplu de 4
Daca a + 1 este multiplu de 3 si b+ 2 este multiplu de 4, rezulta ca (a + 1)/3 este numar intreg si la fel, (b + 2)/4 este numar intreg.
daca primele doua rapoarte sunt numere intregi, al treilea nu poate fi un numar fractionar, rezulta deci ca c + 3 trebuie sa fie divizor al lui 5, adica -1, 1, -5, 5
[tex]\it a,\ b,\ c\in\mathbb{Z},\ \ \dfrac{a+1}{3}=\dfrac{b+2}{4}=\dfrac{5}{c+3}\ \ \ \ \ (*)\\ \\ \\ \dfrac{a+1}{3}=\dfrac{b+2}{4}\ \Rightarrow\ a+1=\dfrac{3(b+2)}{4}\ \ \ \ (1)\\ \\ \\ a\in\matbb{Z}\ \Rightarrow\ a+1\in\mathbb{Z}\ \stackrel{(1)}{\Longrightarrow}\ \dfrac{3(b+2)}{4}\ \in\ \mathbb{Z}\ \Rightarrow\ b+2\in\ M_4\ \Rightarrow \\ \\ \\ \Rightarrow b+2=4k,\ k\in\mathbb{Z}\ \Rightarrow\ b=4k-2\ \ \ \ \ (2)[/tex]
Acum, relația (1) devine:
[tex]\it a+1=\dfrac{3\cdot 4k^{(4}}{4}\ \Rightarrow\ a+1=3k\ \Rightarrow\ a=3k-1\ \ \ \ \ (3)[/tex]
Relația inițială (*) devine:
[tex]\it \dfrac{5}{c+3}=k\in\mathbb{Z}\ \Rightarrow\ c+3\ |\ 5\ \Rightarrow\ c+3\in\{-5,\ -1,\ 1,\ 5\}|_{-3}\ \Rightarrow \\ \\ \\ \Rightarrow\ c\in\{-8,\ -4,\ -2,\ 2\}[/tex]
Pentru fiecare valoare a lui c se obține câte o valoare a lui a și b.