descrie.transformarile.energiei.mecanice.in.cazul.oscilatiilor.unui.pendul.elastic



Răspuns :

Prin pendul elastic intelegem un resort prins cu un capat intr-un suport fix avand un corp de masa m la capatul liber. Pentru a oscila resortul trebuie intins sau comprimat. Presupunem ca il intindem cu o anumita valoare care se noteaza cu A si reprezinta amplitudinea oscilaatiei. Pentru a-l intinde am efectuat un lucru mecanic. Acesta s-a acumulat sub forma de energie potentiala. Deci cand se sfla la distanta maxima A de origine sistemul are Ep. Valoarea ei o stii Ep=kA²/2.
Lasat liber, corpul se indreapta catre pozitia de ecchilibru sub actiunea fortei elastice. Aceasta este tot timpul indreptata spre pozitia de echilibru. Capatand viteza va capata si Ec.O stii si pe asta Ec=m*v²/2. De unde? Ep se transforma in Ec. La trecerea prin pozitiaa de echilibru, sistemul nu mai are energie potentiala ci numai Ec si nu se va opri aici datorita inertiei.
Corpul se deplaseaza in partea opusa si se va opri la distanta A. In acest timp Ec se transforma in Ep. De aici procesul se reia. Deci transformarea este:
Ep->Ec->Ep->Ec->Ep ......................
Daca nu e frecare transformarile se fac integral si pendulul nu se opreste! Caz ideal!
In realitate la fiecare transformare o parte se pierde prin frecare si A scade pana la oprire. Caz real.
Succes!