Răspuns :
A iubi este insasi legea vietii, este una dintre cele mai sublime actiuni pecare o poate realiza o fiinta umana. Iubirea poate sa insoteasca toate celelalteacte fundamentale ale noastre. Daca invatam plini de iubire vom memora si vomintelege mult mai usor. Daca ascultam cu iubire, vom auzi mai multe si mult maibine. Daca vorbim cu dragoste, cuvintele noastre vor capata o forta neinchipuitde mare. Daca vom adormi cu dragostea in suflet, somnul nostru va fi odihnitor siprofund ca al unui copil.Permanenta acestui sentiment pare a fi explicata de mitologie prinsimbolul ANDROGINULUI care ilustreaza eterna cautare a iubirii, a sufletuluipereche ce caracterizeaza fiecare fiinta umana. In mitologia greaca androginulera o fiinta fabuloasa, jumatate barbat jumatate femeie.Iubirea este abordata in literatura din diverse unghiuri, de-a lungul vremiiexistand diferite idei referitoare la iubire. Principalele trei ipostaze ale iubirii, atatin literatura romana cat si in cea universala sunt: iubirea ca initiere, iubirea capasiune si iubirea tragica.Iubirea ca pasiune este una din cele mai impozante ipostaze ale iubirii inliteratura. Ea se caracterizeaza prin atractie reciproca puternica, existenta unor obstacole in intalnirea sentimentului de iubire, prin incalcarea unor reguli alecomunitatii in care traiesc cei doi. In cazul ei indragostitii traiesc o stare deexaltare permanenta, care duce la un dezechilibru sufletesc. Deseori ei suntdespartiti de imprejurari si aceasta departare se impune pentru a verificasentimentele si in acelas timp pentru a-i pastra intensitatea. Iubirea-pasiune esteinsotita intotdeauna de suferinta, de o anume doza de nebunie si de o tentatie amortii.Un important scriitor care a adoptat iubirea in operele sale a fost MirceaEliade. El a zugravit in romanul sau “Maitreyi” poveste tulburatoarea a unei iubiricare se infiripeaza pe etape, Maitreyi si Allan acumuland treptat senzatii sisentimente(“O observam şi mă lăsam prins de privirile ei, de acea voinţă fluidă,care nu are nimic de-a face cu ochii, deşi porneşte prin ei.” “Nu mai era setetrupească aceea, ci sete de mine tot; ar fi vrut sa treacă în mine toată, aşa cumtrecuse sufletul ei.”).Dragostea lor se destrama datorita diferentelor de cultura,traditii, menatlitate, astfel fiind prezentata iubirea tragica.Mihai Eminescu este poetul nostru national si, dupa cum afirma G.Calinescu
" opera literara a lui M. Eminescu creste cu toate radaciniile in cea mai plina traditie si este o exponenta deplina, cu toate aspectele romantice, aspiritului autohton."
In poezia sa de dragoste Eminescu a fost influentat de trairilesale sufletesti, de experientele sale. Astfel se remarca mai multe etape inevolutie poeziei de iubire eminesciana, existenta unei curbe de la elan pasionatla infrangere.